Yaşlı Bakımında Teknoloji Kullanımı

Farklı kuşakların bir arada yaşadığı eski günlerde, ihtiyaç anında birbirlerine bakmak daha kolaydı. Büyükanne ve büyükbaba, ebeveynleri yokken torunlarına bakardı ve bir büyükanne ve büyükbabanın günlük faaliyetlerde yardıma ihtiyacı varsa, ona yardım edecek birileri her zaman orada bulunurdu.

Günümüzde aile yapısı tamamen değişmiştir. Aileler, bazen aynı şehirde, bazen aynı ulusta, ancak son zamanlardaki küreselleşme nedeniyle farklı uluslarda eskisinden daha sık bölünüyor. Daha fazla insan, sosyal ağ için bir meydan okuma olan yalnız veya küçük aile yapılarında yaşıyor. Buna ek olarak, insanlar daha uzun bir yaşam sürüyor, bunun bir kısmı engellilik riski yüksek olan kişilerdir. Dolayısıyla teknolojik imkanlardan yararlanarak uzun süre evlerinde kendi kendilerine yetebilen yaşlıların sayısını arttırmak zorundayız.

Spesifik Yardımcı Teknoloji Bilgi Merkezleri, evlerinde yalnız yaşayan kırılgan yaşlıların ihtiyaçlarına bir cevap olabilir, ancak bu denklemin sadece bir parçasıdır: teknoloji, bireyin onu kullanma konusundaki güçlü motivasyonuyla birleştiğinde işe yarar ve tabii ki, bireylerin bunu karşılayabilmesi gerekir

Ev ortamı, insanların kendilerini rahat hissetmeleri gereken, yaşam tarzı tercihlerine göre düzenlenmesi gereken, kendilerini korunmuş ve güvende hissetmeleri gereken bir yerdir.

Örneğin, ev ortamının, özellikle bilişsel, denge ve duyusal-motor kapasitede performansı düşük olan yaşlı nüfus arasında düşmeler için yüksek riskli bir yer olduğunu biliyoruz. Akıllı ev teknolojisinin kullanımı, yaşlanma veya sakatlıktan kaynaklanan günlük işlev kaybını azaltmak için bir alternatif olabilir.

VAKA ÖRNEĞİ

Sue, kocası birkaç yıl önce öldüğünden beri yalnız yaşayan 78 yaşında bir kadındır. İki yetişkin kızı, ondan çok uzakta olmayan aynı şehirde yaşıyor. Sue’ya iki yıl önce Alzheimer hastalığı teşhisi kondu. O zamandan beri günlerinin çoğunu sosyal aktivitelere katılabileceği ve pişmiş yemek yiyebileceği yakındaki gündüz merkezinde geçiriyor. Evde genellikle gece yarısı tuvalete gitmek için uyanır. Kızları, düşme riskini azaltmak için bazı güvenlik önlemleri almanın uygun olacağına karar verdiler. Böylece Sue yatağından kalktığında, ışık otomatik olarak açılır ve banyoya giden bir yol sağlar. Bu şekilde, tuvaletin sifonu gibi suyun otomatik olarak açılıp kapandığı banyoya güvenli bir şekilde ulaşabilecektir. Işıklar daha sonra otomatik olarak yatağa dönüş yolu sağlar.

VAKA ÖRNEĞİ 2

Anne, 10 yıl önce boşanmış 68 yaşında bir kadındır. Kızı ve 6 yaşındaki torunuyla birlikte yaşıyor. Kızı gündüzleri çalışıyor ve torunu okula gidiyor. Anne’nin artriti var ve günün çoğunu yalnız geçiriyor. Sabahları eklemleri sert ve ağrılı olduğu için kalkmak için çok zamana ihtiyacı var. Bağımsızlığını kolaylaştırmak için ışığı yakmak, perdeleri ve pencereleri açmak ve yatak pozisyonunu değiştirmek için bir uzaktan kumandası var. Uzaktan kumanda aynı zamanda eller serbest bir telefon işlevi görerek yataktan kalkmadan önce kız kardeşini aramasını sağlıyor.

VAKA ÖRNEĞİ 3

Martin, yakın zamanda bisikletle yerel postaneye giderken kaza geçiren 72 yaşında bekar bir adamdır. Bir araba onu kesti ve Martin yere düştü ve hafif bir travmatik beyin hasarına neden oldu. Hastaneye getirildi ve bir rehabilitasyon dönemi geçirdi, ancak taburcu olduğunda hala daha fazla iyileşme potansiyeli vardı. Martin, rehabilitasyon merkezinden uzakta yaşıyor ve ayakta tedavi hizmetleri için ulaşımı organize edemiyordu. Rehabilitasyon merkezinden bir evde eğitim programı teklif edildi. Her sabah, günlük aktiviteleri gerçekleştirirken karşılaştığı sorunların üstesinden gelmesine yardımcı olmak için strateji eğitimini kullanan merkezdeki ergoterapist ile 45 dakikalık bir rehabilitasyon eğitimi oturumu için çevrimiçi bağlantı kuruyor.

Kişi çevreye uyum sağlama kapasitesine sahip olmadığında, çevre onun kişisel ihtiyaçlarına göre uyarlanmalıdır. Bu nedenle çevresel adaptasyonlar ve teknolojik çözümler rehabilitasyon sürecinin önemli bir parçasıdır ve ergoterapi müdahaleleri, bireylerle birlikte çalışarak onlar için en uygun teknolojiyi belirlemede, uygun evde bağımsız yaşamı teşvik etmede çok önemli bir rol oynar.

Kişinin ihtiyaçları ile teknoloji arasında en iyi uyumun belirlenmesi, kişinin çözüm konusunda kendini rahat hissetmesi ve teknolojiyi terk etme riskinin azalması açısından önemlidir.

İleri teknoloji, farklı profesyonellerin çabalarının bir sonucu olduğundan, en iyi teknik ve işlevsel çözümü bulmak için disiplinler arası bir ekip içinde çalışmak gerekir. Araştırmacılar ve mucitler, ev ortamının benzersiz egemenliğine saygı duyan çözümler geliştirmek ve elektronik yol bulucuların ve giyilebilir görev yönetim sistemlerinin kolaylaştırabileceği erişilebilir bir topluluğa bağlantılar sağlamak için ergoterapistler, rehabilitasyon klinisyenleri, danışmanlar, sosyologlar ve mimarlarla birlikte çalışmalıdır.

Geronteknoloji, gerontoloji ve teknolojiyi birleştiren sağlık ve sosyal alanlarda yardımcı teknolojilerin yeni bir dalıdır. Birincil uygulama alanları, teknolojik ortamları sağlık, barınma, hareketlilik, iletişim, boş zaman ve yaşlı insanların çalışmasıyla ilgilidir. Özellikle geronteknoloji, yaşlı insanların sinir ve kas-iskelet sistemlerinde yaşa bağlı değişikliklerin etkilerini tanımlamasına ve yavaşlatmasına yardımcı olabilir.

Kroniklik yönetimi ve bakımın sürekliliği, kronik hastalığı olan kişilerin tam ve sürekli bakımı için bir ağ işletim modu sağlamak için teletıp, telesağlık ve daha genel olarak bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) gibi yenilikçi teknolojileri kullanabilir. Bu yeni yaklaşımlar, verilerin gerçek zamanlı olarak analiz edilmesini sağlayan sensör sistemleri ve akıllı cihazlar gibi çeşitli alanlardaki son gelişmeler sayesinde mümkün olmaktadır.

**********************************************************************************************************************************

Sizin veya sevdiğiniz bir yakınınızın gerontolojik danışmanlığa ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız destek almak adına bize başvurabilirsiniz.  Ücretsiz deneme seansı ve ayrıntılı bilgi için bize yazının altındaki formu doldurarak veya Whatsapp tuşumuzu kullanarak ulaşabilirsiniz.

***********************************************************************************************************************************

Bir yanıt yazın