Yaşlılarda özbakımın sağlığı koruyacak ve destekleyecek şekilde ortaya koyulması oldukça önemlidir. Bu açıdan literatürde çok sayıda farklı bilgi bulunmaktadır. Bu bilgi ve model kaynaklarından birisi olan Gordon’un fonksiyonel sağlık kalıpları 1987’de Marjory Gordon tarafından ortaya koyulmuştur. Gordon’un işlevsel sağlık kategorileri şunları içerir:
- sağlık algısı ve yönetimi
- beslenme ve metabolizma
- boşaltım
- aktivite ve egzersiz
- biliş ve algı
- uyku ve dinlenme
- benlik algısı ve benlik kavramı
- cinsellik ve üreme
- roller ve ilişkiler
- başa çıkma ve stres yönetimi
- Değerler ve inançlar.
Diğer bir deyişle hayatımıza devam ederken bizi ve yaşam tatminimizi ilgilendiren her türlü alan sağlığımızın belirleyicilerindendir.
Uluslar arası hemşireler birliği ise 216 hemşirelik tanısını 13 geniş etki alanı (veya faaliyet alanları) üzerinden kategorilendirir. Bunlar
- Sağlık davranışları
- Beslenme
- Eleme ve takas
- Aktivite/dinlenme
- Algı/biliş
- Kendini algılama
- Rol ilişkileri
- Cinsellik
- Başa çıkma/stres toleransı
- Yaşam ilkeleri
- Güvenlik koruması
- Konfor
- Büyüme gelişimi olarak özetlenebilir.
Gerontolojik bakım ve yaşlı bakımında ana amaç tüm bu alanlarda yaşlının ihtiyacının giderilmesi ve sağlığının korunmasının sağlanmasıdır. Bu amaca yönelik olarak ilk etapta yaşlının genel vücut temizliğinin sağlanması gerekir. Deri, vücudun en büyük organıdır ve toplam vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 15’ini oluşturur. Doğal yaşlanma süreci cildin fonksiyonlarını etkiler ve özellikle cildin normal aşınma ve yıpranmaya daha az dayanmasını sağlar. Cilt yaşlandıkça kuru, ince ve elastik olmayan hale gelir. Saçlar incelme ve daha kırılgan hale gelme eğilimindedir. Sabunun yaşlı kişilerde cilt yırtılması potansiyelini artırdığı tespit edildiğinden, nemlendirici kremler cilt için sabundan daha iyidir. Sulu krem gibi sabun ikameleri alternatif olarak kullanılabilir ve sabun, su ve nemlendirici kullanmaktan daha etkili ve daha az zaman alıcı olduğu bulunmuştur. Bu nedenle yaşlı kişinin cildinin bakımı, genel bakımın önemli bir yönü olmalıdır. Parfümsüz, yumuşak ürünler en iyisidir, ancak yaşlı kişi belirli bir ürünü severse, alerji veya hassasiyet gibi olumsuz etkiler kaydedilmediği sürece bu kullanılabilir. Koltuk altı, parmak araları, genital bölgeler ve kadın göğüslerinin altının yıkanması ve kurutulması için özel dikkat gösterilmelidir, çünkü tüm bu alanlar ağrıya eğilimlidir. Enfeksiyonu önlemek için dikkatli kurutma önemlidir. Vücudun sıcaklığa alışması daha uzun sürer, bu nedenle yaşlı kişinin sıcaklığını yıkama sırasında korumak ve aynı zamanda itibarını ve mahremiyetini korumak önemlidir. Yaşlı kişi kozmetik kullanıyorsa, ulaşılabileceğinden emin olmalı veya gerekirse uygulanmasına yardımcı olmalısınız. Basınç ülserlerinin gelişiminde hastalık, yaş, beslenme ve hidrasyon, pozisyon, kayma ve sürtünme gibi birçok faktör vardır.
Cilt, kızarıklık, renk değişikliği ve hasar gibi basınç belirtileri açısından düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için bası ülserleri konulu yazımızı ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz. Basıncın uygun bir şekilde dağıtılması ve yaraya yol açmasının önlenmesi adına basınç noktalarına dikkat etmeniz gerekir. Bu bölgeler genle olarak kemik çıkıntılarıdır ve düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir: kulak, oksiput, kürek kemikleri, omurga, dirsek, diz içi, topuk ve ayak bileği, sakrum, iliak kret, kalça. Havalı yataklar ve minderler gibi basınç azaltıcı cihazlar önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca sadece yatağa bağımlı hastalarda değil tekerlekli sandalyedeki hastalarda da basınç yarasının gelişebileceği, bu yüzden iki saatte bir bu hastaların da pozisyon verilmesi veya sandalyeden kaldırılması gereken kişiler olduğu unutulmamalıdır.
Ayrıca bakıma muhtaç yaşlı hastalarda tırnakların bakımı, yaşlı bir kişi için iyi bir yaşam kalitesi sürdürmek ve bağımsızlığı teşvik etmek için esastır. Yaşlı kişilerde tırnaklar sertleşir ve kalınlaşır. Bakım yapılmadığı takdirde içe doğru büyüyebilirler. Yaşlı kişi bunu yardımsız yapamıyorsa, ayak parmaklarını ve tırnaklarını dikkatlice kontrol etmelisiniz. Görme güçlüğü, artrit veya felç olan yaşlı kişi tırnaklarını, özellikle ayak tırnaklarını koruyamayabilir. Tırnaklar kirliyse, temizlemek için pamuklu çubuklar kullanılabilir. Yaşlı kişi aksini belirtmedikçe, deriyi kesmemeye dikkat ederek tırnakları keserek kısa tutmaya çalışmalısınız. Ayak tırnakları yuvarlak değil düz kesilmelidir. Yaşlı kişinin diyabeti varsa, ayak ülserine yol açabilecek yaralanmaları önlemek için ayaklara ve ayak tırnaklarına özel bakım gerekir. Diyabetli yaşlı kişi, ayaklarda azalmış his ve uyuşukluk yaşayabilir. Bu durumda, bir podiatristten uzman tavsiyesi almalısınız. Yaşlı kişi oje sürmeyi seviyorsa, ojenin ulaşılabilir olduğundan emin olmalı ve gerekirse sürmesine veya çıkarmasına yardımcı olmalısınız.
65 yaş üstü kişilerin yüzde biri, kısmen gören olarak kayıtlıdır ve kayıtsız olmalarına rağmen çok daha fazlası görme engellidir. Görmedeki değişikliklere yaş, kalıtım, hipertansiyon ve diyabet gibi altta yatan hastalıklar ve ayrıca steroidler gibi ilaçlar neden olabilir. Görme engelli yaşlıyla ilgilenmek ve dolayısıyla onunla iletişim kurmak için gözlüklerin temiz ve her zaman erişilebilir durumda olduğundan emin olmanız önemlidir. Aydınlatma parlak olmalı, ancak parlama olmamalıdır ve okuma materyali, yaşlı kişinin okuyabileceği baskı boyutunda olmalıdır. Yaşlı kişiye gazete ve kitap konuşma olanağı sunmak da yararlı olabilir. Kıvrık kirpikler yaşlı insanlarda yaygındır ve korneada tahrişe neden olur. Dışa dönük kirpikler de yaşlı insanlarda sık görülür ve göz sulanmasına (epifora) neden olur. Yaşlı kişinin kişisel ihtiyaçlarıyla ilgilenirken göz bakımı ihtiyacını değerlendirmelisiniz. Yaşlı kişilerde kulaklar da yaşlanmadan etkilenir. 70 yaşın üzerindeki kişilerin yüzde altmışı işitme engellidir ve işitme cihazı sağlanması düşünülmelidir. Kişi yaşlandıkça kulaktaki balmumu daha viskoz hale gelir ve bu, işitmeyi bulanıklaştırmaya eğilimlidir. Arka plan gürültüsü varken yüksek frekanslı işitme kaybı ve işitme güçlüğü vardır. Bozulmuş işitme sağlığın bozulmasına neden olabilir. Sağırlık, yaşlanma, ilaçlar veya kompresyona neden olan hastalıklardan kaynaklanan sinir sağırlığı ile ilişkili olabilir; veya hastalık veya enfeksiyonu takiben iletim sağırlığı ile ilişkili olabilir. Bu nedenle, normal işitme vermese de yaşlı kişi için bir işitme cihazı çok önemli olabilir. İşitme engelli yaşlılarla iletişim kurarken bağırmamanız, abartılı olmasa da net ve yavaş konuşmanız önemlidir. Dudak okumayı kolaylaştırmak için yüzünüz iyi aydınlatılmalı ve ağzınız kapatılmamalıdır. Yaşlı kişiye ne söylediğinizi duyup duymadığını sormalısınız. İşitme cihazı uygun şekilde takılmalı, temiz tutulmalı ve pili kontrol edilip gerektiğinde değiştirilmelidir. Yaşlı kişi sizi hala duyamıyorsa, iletişim kağıda açıkça yazılmalıdır. Bunun için eğitimli ve yetkin kayıtlı bir hemşire tarafından çıkarılması gerekebilir.
**********************************************************************************************************************************
Sizin veya sevdiğiniz bir yakınınızın gerontolojik danışmanlığa ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız destek almak adına bize başvurabilirsiniz. Ücretsiz deneme seansı ve ayrıntılı bilgi için bize yazının altındaki formu doldurarak veya Whatsapp tuşumuzu kullanarak ulaşabilirsiniz.
***********************************************************************************************************************************