Yaşlı Bakımında Hastayı Kolay Taşıma Yöntemleri

Bakıma muhtaç yaşlı hastaları taşımak oldukça zorlayıcı olabilir ve gerek aile üyelerinin gerekse bu alanda çalışan profesyonellerin sakatlanmaları ile sonuçlanması oldukça olasıdır. Malnütre veya hafif dahi olsa bakıma muhtaç bir hastada kas tonusu değiştiği ve genellikle kişinin taşımayı kolaylaştıracak şekilde koopere olması oldukça zor olduğu için taşıma işleminin oldukça zor olduğu söylenebilir. Ancak yaşlının güvenli yöntemlerle taşınması bakım verenleri koruyarak bakımın istikrarını ve bakım verenlerin de sağlığının korunmasını sağlar.

Hasta taşınmadan önce bazı sorulara yanıt verilmelidir:

Hasta:

Ağır mı?

İri mi?

Kavraması zor mu?

Tehlikeli mi?

Görev: 

Yükün taşınacak mesafeye uzaklığı

bükülme veya eğilme

aşırı kaldırma,

indirme veya taşıma mesafeleri  aşırı itme veya çekme

ani hareket olasılığı

ekip yönetimi

Manevrayı gerçekleştiren kişinin,

yorgunluk ekipmanı nasıl kullanacağını bilmemek,

stres, hamilelik, önceki sırt yaralanması?:  güç, yükseklik vb.

Bakım ortamında

alan kısıtlamaları?

düz olmayan, kaygan zeminler?

farklı zemin veya yüzey seviyeleri?  aşırı sıcaklık,

nem veya hava?

zayıf aydınlatma?

Taşıma sırasında ise;

Bir ekip lideri belirlenmeli ve ekip ve yaşlı kişi ile net komutlar üzerinde anlaşmaya varılmalıdır. ‘Bir, iki üç’ komutu kullanılmamalıdır. Bunun yerine ‘hazır, sabit, git’ kullanılır. ‘Git’, ‘kaydır’, ‘dur’ veya ‘yuvarla’ gibi herhangi bir uygun eylem kelimesiyle değiştirilebilir.

  1. Omurganızı hizada tutun. Hayatın bir döneminde size ‘sırtınızı dik tutmanız’ söylenmiş olabilir. Aslında, omurga düz değildir, boyunda (servikal omurga) ve alt sırtta (bel omurgası) eğriler ile doğal bir S-şekilli eğri oluşturur.
  2. Omurga bu pozisyondayken “dinlenme halindedir” ve günlük hareketlerle üzerine binen stres ve baskılardan kurtulabilir.
  3. Elle taşıma prosedürleri arasında sırtınızın toparlanmasına izin vererek, iyi bir duruş ve oturarak mümkün olduğunca sık bu duruşu korumaya çalışmalısınız.
  4. Çenenizi herhangi bir manevradan önce kaldırmak, omurganızı hizalamanıza yardımcı olur.
  5. Sabit bir temel oluşturun. Ayaklarınızla sağlam bir temel oluşturmanız önemlidir
  6. Taban ne kadar büyük olursa, o kadar dengeli olursunuz.
  7. Yapabileceğiniz en büyük taban, ayaklarınızla ters bir L şekli çizmektir; ayaklarınız bir arada durun, sağ ayağınızı kalça mesafesine kadar yana doğru hareket ettirin, sonra ileri doğru hareket ettirin.
  8. Daha sonra yerçekimi çizginizi bu taban içinde tutabilirsiniz (başınızın üstünden yere uzanan bir çizgi hayal edin).
  9. Kollarımızı kaldıraç gibi kullanabiliriz. Bu açıdan kolları bedenimize yakın bir şekilde kısa tutmak kolaylaştırıcı olabilir.
  10. Elle taşıma prosedürleri sırasında kollarınızı uzatmaktan kaçınmalısınız. Bunu yapmak için taşınacak cisme yaklaşmalı veya bir cismi almak için belinizi bükmek yerine dizlerinizi bükmelisiniz.
  11. Sürükleme asansörü. Bu, kişinin kollarını ‘tutamaç’ olarak kullanan herhangi bir tekniktir. Bakıcılar kollarını kişinin aksillasının (koltuk altı) altına koyar ve yukarıya doğru çeker. Bir kişiyi yatakta veya sandalyede yukarı çekmeyi veya oturma pozisyonundan ayağa kalkmasına yardım etmeyi içerebilir. Yaşlı kişinin omuz eklemi ve çarşaflara sürüklendiği ve bakıcının çok fazla ağırlık aldığı ciltte hasar meydana gelebilir.
  12. Ortodoks veya beşik kaldırma. Bu teknikte iki bakıcı, yatağın karşısında birbirine bakacak şekilde kişinin bacaklarının altında ve sırtında ellerini birleştirir. Daha sonra kişiyi hareket ettirmek için yataktan kaldırır ve sallarlar. Bakıcılar kötü bir konumda (kollar uzatılmış ve eğilmiş) ve çok fazla ağırlık alıyorlar.
  13. Avustralya asansörü. Bu, iki bakıcı içeren karmaşık bir kaldırmadır. İki bakıcı yatağın baş tarafına bakar ve her biri en yakın kollarını hastanın bacaklarının altına yerleştirir ve el ele tutuşurlar. Diğer el yatağa yerleştirilir veya yatak başlığını kavrar. Kişiye en yakın olan bacakla, diğer ayağı yerde olacak şekilde yatağa diz çökerler. En yakın omzunu kişinin aksillasının altına yerleştirir ve bacaklarını uzatarak kişiyi yüzeyden kaldırır ve yatağın yukarısına doğru ilerler.
  14. Ayı kucaklama/pivot. Bu teknikte bakıcı, oturan kişinin kollarını bakıcının arkasından ya da daha tehlikeli bir şekilde boynunun etrafında bağlamasına izin verir.  Bakıcı daha sonra ellerini kişinin arkasında birleştirir ve ayakta durma pozisyonuna getirir. Ayakta durma pozisyonuna ulaştığında, kişi ve bakıcı dengesiz bir pozisyondadır ve düşebilir. Bakıcı çok fazla kilo yüklenebilir.
  15.  Kollar ile kaldırma. Bu teknikte kişinin arkasında konumlanan bakıcı, kollarını her iki taraftaki aksillanın altından geçirir ve hareket ettirilecek kişinin ön kolunu kavrar. Daha sonra hastayı tekrar sandalyeye veya yatağa kaldırırlar. Bu, her iki tarafta birer tane olmak üzere iki bakıcı ile veya ikinci bakıcı kişinin bacaklarını kaldırarak “üst ve kuyruk” ile yapılabilir. Daha önce olduğu gibi kişinin aksillasına zarar verme riskiyle karşı karşıyadırlar.

Yaşlı hastanın taşınmasında, transferinde ve pozisyon verme işleminde en önemli olan sizin ve hasta için en kolay, en pratik ve en güvenli yöntemin seçilmesidir. Sizin ve ilgilendiğiniz kişiler için daha güvenli olan doğru teknikleri öğreten herhangi bir taşıma ve taşıma eğitimine katılmalısınız. Bu konuda danışmanlık almak ve bakımı kolaylaştırıcı bilgiler edinmek için bize ulaşabilirsiniz.

**********************************************************************************************************************************

Sizin veya sevdiğiniz bir yakınınızın gerontolojik danışmanlığa ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız destek almak adına bize başvurabilirsiniz.  Ücretsiz deneme seansı ve ayrıntılı bilgi için bize yazının altındaki formu doldurarak veya Whatsapp tuşumuzu kullanarak ulaşabilirsiniz.

***********************************************************************************************************************************

Bir yanıt yazın