Son otuz yılda araştırmacılar, sosyal ilişkilerin yaşamın son dönemlerinin refahı için evrensel olarak koruyucu olmadığını keşfettiler; sosyal bağların koruyucu etkileri ilişkinin yapısına, doğasına ve kalitesine göre değişir.
Metodolojik ilerlemeler ayrıca araştırmacıların, ilişkiler ve sağlık arasındaki ilişkinin sosyal nedenselliği mi (yani, sosyal ilişkilerin doğrudan faydalarını) veya seçimi (yani, yaşam boyunca ilişkiler kuran ve sürdüren kişilerin özelliklerini) yansıtıp yansıtmadığını tespit etmelerini sağlamıştır.
Sosyal gerontologlar artık “Sosyal ilişkiler yaşlı yetişkinlerin refahını etkiler mi?” Diye sormuyor.
Bunun yerine, “Sosyal ilişkiler yaşlı yetişkinlerin sağlığını neden, nasıl, ne zaman ve kimin için etkiliyor?« sorusu ön plana çıkmakta.
Sosyal İlişkilerin Genel Özellikleri
Sosyal ilişkiler, çeşitli yapıları, işlevleri ve nitelikleri kapsayan çok yönlü bir kavramdır. Yasal bağlara, kan ilişkilerine, iç ikamet statüsüne veya sadece birbirlerine düşkünlük ve bağlılık arzusuna dayalı olabilirler.
İlişkiler ayrıca gönüllülüğü, kalıcılığı ve süresine göre değişir. Gönüllülük, kişinin bir ilişkiye girmeyi seçip seçmemesini ifade eder; kalıcılık, kişinin bir ilişkiyi sonlandırıp sonlandıramayacağını gösterir; ve süre, ilişkinin var olduğu süreyi tanımlar.
Aile bağları, özellikle ebeveynler, kardeşler ve çocuklar gibi kan akrabaları ile ilişkiler istemsizdir ve güçlü bir yükümlülük duygusuna dayanır, bu nedenle kolayca terk edilemezler (Litwak 1985).
Aksine, çağdaş batı toplumlarında dostluklar ve romantik ilişkiler gönüllü olarak kurulur; Çoğu birey, uyumlu oldukları kişilerle arkadaş olmayı veya evlenmeyi seçer.
Günümüzde arkadaşlarla ve hatta romantik partnerlerle sosyal bağlar, yükümlülük ve bağlılıkla ilgili önemli normları ihlal etmeksizin sona erdirilebilir, ancak yetişkinler bu bağları koparmaktan bazı duygusal veya finansal maliyetlere katlanabilir (Litwak 1985).
Yaşlı yetişkinler için kardeş ilişkileri genellikle herhangi bir ilişkinin en uzun süresine sahiptir; küçük kardeşin doğumunda oluşurlar ve tipik olarak kişinin ölümüne kadar devam ederler.
Evlilikler, ebeveyn-çocuk ilişkileri ve arkadaşlıklar, tam tersine, tipik olarak yaşam sürecinde daha sonra başlar – kişi evlendiğinde, doğum yaptığında veya yeni bir arkadaşlık kurduğunda.
Sosyologlar ve psikologlar, sosyal ilişkilerin önemli nicel ve nitel yönlerini daha fazla yakalamak için bir dizi önlem geliştirdiler. İlk araştırmalar tipik olarak, kişinin sosyal bütünlüğünü ve entegrasyonunu yakalamak için sosyal ağdaki kişi sayısı gibi basit nicel özelliklere odaklandı (Antonucci 1990). Son on yılda, sosyal ağ araştırmacıları, yoğunlukları (yani, bir bireyin ağındaki birbirini tanıyan kişi sayısı) ve çokluk (yani, farklı türlerin sayısı) dahil olmak üzere, bir kişinin ilişkilerinin nicel yönlerini daha fazla yakalamak için yenilikçi yeni önlemler geliştirdiler.
Bununla birlikte, en etkili araştırma ilerlemelerinden biri, ilişkilerin nitel (veya öznel) yönlerinin kişinin refahı için önemli olan diğerlerinin basit sayılarından daha önemli olduğunun yaygın olarak kabul edilmesidir.
Örneğin, algılanan destek ölçüleri, bir kişinin ağındaki yardım sağlamak için mevcut olan kişi sayısından daha güçlü bir refah öngörüsüdür. Benzer şekilde, olumlu ve olumsuz ilişki özelliklerinin öznel değerlendirmeleri, yaşlı yetişkinlerin refahının güçlü belirleyicileridir (Rook 1998).
Olumlu yönler arasında sevildiğini, önemsendiğini ve anlaşıldığını hissetmek yer alırken, olumsuz yönler talepleri, eleştiriyi ve çatışmayı içerir. Yeni bir yenilik, tek bir kişiye veya ilişkiye karşı hem olumlu hem de olumsuz duygulara sahip olmayı ifade eden “kararsızlık” kavramının kavramsallaştırılması ve operasyonel hale getirilmesidir.
Örneğin, bir eşin iyi niyetli tavsiye verme arzusu takdir edilebilir, ancak aynı zamanda kritik olarak da algılanabilir. Kararsızlık, özellikle eşler, ebeveynler ve onların yetişkin çocukları arasındaki ileri dönem ilişkilerin ortak bir özelliğidir.
Sosyal ilişkiler, yaşlı yetişkinlerin yaşamlarında hizmet ettikleri işlevlere göre de büyük farklılıklar gösterir. Yaşlı yetişkinler genellikle duygusal ve araçsal (yani pratik veya finansal) destek için sosyal ağlarının üyelerine güvenirler, ancak belirli bir ilişkinin doğasına bağlı olarak farklı destek türleri bekleyebilir ve isteyebilirler.
Bireyler genellikle aile üyelerinden hem araçsal hem de duygusal destek bekler, ancak duygusal destek yalnızca arkadaşlardan bekler.
Yaşlı yetişkinlerin destek tercihlerini karakterize etmek için son otuz yılda iki etkili model geliştirilmiştir. Hiyerarşik telafi edici model, yaşlıların başkalarından destek alma konusunda rütbe sıralı bir tercihe sahip olduklarını önermektedir (Cantor 1979).
Çoğu, önce aile üyelerine dönecek ve yalnızca akrabaları bulunmadığında aile dışına dönecektir. Cantor (1979) ayrıca insanların eşlerinden, ardından çocuklardan, diğer akrabalarından, arkadaşlarından ve profesyonellerden veya resmi kuruluşlardan destek almayı tercih ettiğini belirtmektedir.
Ampirik çalışmalar genellikle hiyerarşik modeli destekler; daha yaşlı yetişkinlerin hem eşleri hem de eşlerinden yardım almaları daha olasıdır; bunu çocuklar, diğer akrabalar ve arkadaşlar izlemektedir.
Örneğin evli bir kadın, kocasının bunu yapmak için yeterli donanıma sahip olmadığını düşünürse, duygusal destek veya ev yardımı için en yakın arkadaşına başvurabilir.
Araştırmalar tutarlı bir şekilde, arkadaşlardan gelen duygusal desteğin duygusal refahla, aileden gelen karşılaştırılabilir destekten daha güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu gösteriyor ve bu da desteğin, bunu yapmak için en nitelikli kişiler tarafından sağlandığında en etkili olduğunu gösteriyor.
O yüzden ailemizle ve ailemiz yerine geçen tüm dostlarımızla iyi ve anlamlı iletişimin ömrümüze ömür kattığını söyleyebiliriz… Sevgiyle kalın…
**********************************************************************************************************************************
Sizin veya sevdiğiniz bir yakınınızın gerontolojik danışmanlığa ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız destek almak adına bize başvurabilirsiniz. Ücretsiz deneme seansı ve ayrıntılı bilgi için bize yazının altındaki formu doldurarak veya Whatsapp tuşumuzu kullanarak ulaşabilirsiniz.
***********************************************************************************************************************************