Yaşlılarda Beslenme ve Sıvı Alımının Değerlendirilmesi

Bakıma muhtaç yaşlılarda besin ve sıvı alımı çok farklı faktörlerden etkilenebilir. Bunlar

Komorbidite

Fizyolojik değişimler

Psikososyal durum

Fonksiyonel yetiler

İlaç kullanımı ve daha birçok sebep olarak sıralanabilir.

Yaşlı kişi yutkunamaması veya bilincinin azalması nedeniyle ağızdan yiyemiyor veya içemiyorsa, nazogastrik tüpe veya kalıcı olarak takılan perkütan endoskopik tüpe ihtiyacı olabilir. Nazogastrik (NG) tüpü, oral yoldan atlanarak, besin açısından yeterli bir diyetin doğrudan mideye verilmesini sağlar. Yaşlı kişinin yutma refleksi kaybı gibi tıbbi bir durumu varsa veya azalmışsa, kısa süreli beslenme desteği için (altı haftaya kadar) gerekebilir.

Yaşlı kişinin oral alımı desteklemesi gerekiyorsa, nazogastrik tüp beslemesi de gerekebilir. Nazogastrik tüp, burundan geçirilen ve nazofarenks ve yemek borusundan geçerek mideye inen bir tüptürKauçuk veya plastikten yapılmış esnek bir tüptür ve çift yönlü potansiyeli vardır. Midenin içeriğini – hava dahil – çıkarmak için midenin basıncını düşürmek veya mideden küçük katı cisimleri ve zehir gibi sıvıları çıkarmak için kullanılabilir.

Nazogastrik tüp ayrıca mideye madde koymak için kullanılabilir ve bu nedenle yaşlı kişiye ağızdan yiyecek veya içecek alamadığında besin vermek için kullanılabilir. Yaşlı kişi fonksiyonel bir gastrointestinal sisteme sahip olduğu sürece enteral beslenme uygundur.

Bununla birlikte, aspirasyon, gastrik staz, gastroözofageal reflü, nazal yaralanmalar veya kafa tabanı kırıkları veya uzun süreli beslenme için yüksek risk altında olan yaşlı kişi için nazogastrik yol uygun olmayacaktır. Nazogastrik beslenme için ince delikli nazogastrik tüpler kullanılmalıdır.

Geleneksel büyük çaplı Ryle tüpünden çok daha küçüktürler ve yaşlı kişinin daha rahat bulacağı çok daha yumuşak bir malzeme olan poliüretandan yapılmıştır. Tüpün boyutu 6 Fr veya 8 Fr olmalıdır. 6 Fr standart yemler için kullanılabilir, ancak yaşlı kişi lif içeriği yüksek yemler alıyorsa 8 Fr kullanılmalıdır. (Not: Tüplerde olmayan dış çaplarını destekleyici French iç kullanımda. Fransızca, kateterin iç dış çapını gösteren bir ölçekteki dış çapın 3 geçiş denk bir değerdir.) Nazogastrik tüp yalnızca kalifiye bir sağlık bakım pratisyeninin doğrudan gözetimi altında takılmalıdır. Bir tüpün konumunu kontrol etmek için tek başına veya kombinasyon halinde kullanılan birkaç yöntem vardır. Bununla birlikte, yakın tarihli bir rapor, bir dizi yanlış yerleştirilmiş tüpün fark edilmediğini göstermektedir.

Nazogastrik tüpün pozisyonunu test etmek için kullanılması gereken yöntemler:

pH gösterge şeritleri/kağıdı kullanılarak aspiratın pH’ının ölçülmesi.

PH gösterge şeritleri 0,5 gradyanlı olmalıdır ve ortaya çıkan renk değişikliği, özellikle pH 5 ve pH 6 arasında kolayca ayırt edilebilir.

Radyografi.

Nazogastrik tüpün pozisyonunu test etmek için kullanılmaması gereken yöntemler:

Nazogastrik tüpten üflenen havanın oskültasyonu (whoosh testi).

 Mavi turnusol kağıdı kullanarak aspiratın asitliğini/alkalinitesini test etme.

Doğru konumlandırmanın bir göstergesi olarak solunum sıkıntısı olmamasının yorumlanması. Tüpün sonundaki köpürmeyi izleme.

Besleme tüpü aspiratının görünümünü gözlemlemek.

Tüpün konumu şu durumlarda kesinlikle kontrol edilmelidir:

İlk yerleştirmenin ardından.

Her beslemeyi uygulamadan önce.

İlaç vermeden önce.

Sürekli besleme sırasında günde en az bir kez. Kusma, öğürme, öksürme veya emme olaylarını takiben.

Nazogastrik sonda ile beslenen yaşlı kişilerde kabızlık ve ishal riski artar. Bu nedenle, yaşlı kişinin dışkısının sıklığını ve kıvamını gözlemlemeniz ve kalifiye bir sağlık uzmanıyla görüşmeniz önemlidir. Yem türünü değiştirmek gerekli olabilir ve bu sorunu giderebilir.

Nazogastrik tüpü olan yaşlı kişi için konfor ve hijyen önemli hususlardır. Bu, bandın tüpü yüzün yanına sabitlediği alandaki yüz derisinin bakımını içerecektir.  Kabukları ve akıntıyı gidermek için burun delikleri günlük olarak temizlenmelidir. Düzenli ağız hijyeni, özellikle yaşlı kişi ağızdan hiçbir şey almıyorsa hayati önem taşır.

Tüpü olmayan yaşlı kişinin yemesine ve içmesine yardım etmek:

Yaşlı kişiye rahat ve dik bir pozisyon almasına yardımcı olun.

En uygun pozisyon, ortak bir yemeğe katılmak için bir masada. Bu uygun değilse, yaşlı kişinin yemeklerini bir sandalyede veya yatakta yemesi gerekebilir.

Yaşlı kişi yatak başında veya yatakta yemek yiyecekse, yatak masasını kaldırın ve yemek için temiz bir alan bırakın.

Peçete önerin ve çenenin altına yerleştirin.

Yaşlı kişinin yemek ve içmek için yardıma ihtiyacı varsa, sizin için yaşlı kişinin yanına bir sandalye koyun.

Yemek, içecek ve çatal-bıçakları tepsiye toplayın ve yaşlı kişinin görebileceği şekilde masaya veya yatak masasına koyun.

Yiyecek ve sıvının doğru sıcaklıkta olduğundan ve iştah açıcı göründüğünden emin olun.

Yiyecekleri yaşlı kişiye tarif edin.

Yiyecek ve içeceklerin erişilebilir olduğundan ve gerektiğinde kesildiğinden emin olun

.İhtiyaca göre yaşlı kişiye yemeği nazikçe verin.

Konusmak ağız dolusu arasında yaşlı kişi, verilen yemeği tarif eder.

Yaşlı kişi görme engelliyse, saat yönleri tabaktaki farklı yiyecekleri bulmaya yardımcı olabilir. Yaşlı kişiyi cesaretlendirmek için yardımdan ziyade gözetim gerekebilir.

Telaşsız bir atmosfer yaratmak için yiyecek/içeceğin verilme hızını ve şeklini yaşlı kişinin ihtiyaçlarına göre ayarlayın. Yiyecekleri zorlamadan teşvik edin.

Bir sonraki ağız dolusu ile sunulmadan önce yaşlı kişinin yiyecekleri çiğnemesine ve yutmasına ve nefes almasına izin verin.

Sıvıyı gerektiği gibi nazikçe verin.

Peçete ile herhangi bir damlayı dikkatlice çıkarın.

Bir içeceğe yardım ederken, akışın kontrol edilmesi için bardağı çok nazikçe yatırın.

Özellikle yaşlı kişi yataktaysa, ağzı veya pipeti olan bir beher bu sürece yardımcı olabilir.

Yaşlıyı yemesi ve içmesi için cesaretlendirin, ancak yeterli olduğunu belirttikten sonra onlara baskı yapmayın.

Sık sık az miktarda yiyecek ve içecek vermek gerekebilir.

Yaşlı kişinin gerekirse ellerini ve takma dişlerini yıkamasına ve kurutmasına izin verin.

**********************************************************************************************************************************

Sizin veya sevdiğiniz bir yakınınızın gerontolojik danışmanlığa ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız destek almak adına bize başvurabilirsiniz.  Ücretsiz deneme seansı ve ayrıntılı bilgi için bize yazının altındaki formu doldurarak veya Whatsapp tuşumuzu kullanarak ulaşabilirsiniz.

***********************************************************************************************************************************

Bir yanıt yazın