Menopoz Döneminde Görülen Sağlık Sorunları

Ateş basması: Ortam sıcaklığı soğuk olmasına rağmen kadının aşırı sıcak hissetmesidir. Sıcak basmaları herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir ve genellikle 3-5 dakika içinde geçer. Bu, çoğu kadın için korkutucu bir duygudur ve genellikle altta yatan daha ciddi bir hastalık hakkında gereksiz endişeye neden olur. Gerçek şu ki, sıcak basması rahatsız edici, utanç verici ve streslidir, ancak acil bir tıbbi acil durum oluşturmazlar. Sıcak basmasının önemli bir olay veya toplantıyla çakışacağından korku duymak gibi hayatın günlük akışını engellemesi de söz konusudur ve bu durum psikolojik faktörlerin sıcak basmasını daha kötü hale getirmesine neden olur. Sıcak basmalarının gerçek nedeni şu anda tam olarak anlaşılamamıştır, ancak beynin hipotalamus adı verilen ve vücut sıcaklığının kontrol edildiği bölümünde etkili olan hormonal değişikliklerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu semptomun ortalama 10 yıl veya daha uzun süre devam edebileceği düşünülmektedir ve bu oldukça korkutucu bir düşüncedir.

Uykusuzluk: Birçok kadın perimenopoz sırasında bir miktar uykusuzluk çekecektir. Bunlar uyku sırasında meydana gelen sıcak basması ile şiddetlenebilir. Bu uykusuzluk düzeyi, menopozdaki bir kadının bilişsel yetenekleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir ve “beyin sisi”ne neden olabilir.

Gece terlemeleri: Menopozun tüm semptomları kadın için oldukça rahatsız edici ve endişe vericidir, ancak gece terlemeleri tartışmasız en rahatsız edici olanıdır. Gece terlemesi, bir kadının gece (bazen her gece) baştan ayağa terle kaplı olarak uyanmasıdır ve bu genellikle o kadar şiddetlidir ki üretilen terden yatak da ıslanır. Bu gece terlemeleri, yukarıda belirtilen sıcak basması ile ilişkilidir ve sadece menopozun genel semptomlarını şiddetlendiren daha fazla uyku bozukluğu ile sonuçlanır.

Yükselen kalp atış hızı: Bazı perimenopozal kadınlar yüksek bir kalp atış hızı yaşayabilir. Kadın kalp krizi geçiriyor olabileceğinden korktuğu için bu korkutucu bir deneyim olabilir. Bu, semptomlar ve paniğin kısır döngüsüne dönüşen daha fazla panik ve kaygı ile sonuçlanır. Artan kalp hızı, perimenopoz sırasında meydana gelen hormonal değişikliklerle ilişkilidir ve nadiren kalp hastalığının bir göstergesidir. Bu, böyle bir semptomun göz ardı edilmesi gerektiği anlamına gelmez, ancak bir sağlık uzmanından teyit almakta fayda vardır.

Depresyon: Perimenopozal dönemdeki depresyon profesyonel yardım gerektiren ve hayatı tehdit edebilecek bir tablodur. Perimenopozal depresyonun yaygın belirtileri şunlardır:

Üzgün veya ‘boş’ hissetmek. Bu duygular genellikle haftalarca, aylarca ve hatta yıllarca gerçekleşir ve devam eder. Gitmeyen bir umutsuzluk veya tam bir yalnızlık hissi yaşayabilirsiniz.

Umutsuzluk ve çaresizlik. Bu, hiçbir şeyin değişmeyeceği veya gelişmeyeceği ve yardım edebilecek kimsenin olmadığı hissidir.

Değersizlik hissi. Varoluşta öz-değer ve anlam eksikliği duygusu. Bu, aile üyeleri de dahil olmak üzere diğer insanlara bir “yük” olma duygusuyla birleştirilebilir. Bu tür insanlar intihar düşünceleri de besleyebilirler.

Suçluluk hissi. Depresyondaki bir insandaki bu duygular, o kişi için uygunsuz ve orantısızdır, ancak yine de depresif kişi için çok gerçektir. Suçluluk, geçmiş veya şimdiki olaylara dayanabilir ve kişinin enerjisini tüketebilir.

Zevk kaybı. Perimenopozal depresyonda kişilerde daha önceden keyif aldığı aktivitelerden uzaklaşma ve her zamanki aktivitelerden keyif alamama durumu söz konusudur.

Öfke ve Sinirlilik. Bunlar günlük yaşamda yaygın duygulardır, ancak depresyonda büyütülebilir ve kontrol edilebilirler. Ayrıca uyku kaybı gibi diğer semptomlarla da bağlantılı olabilirler.

Depresyon açısından yorgunluk, sabahları uyanamama, genel günlük yorgunluk ve hatta sürekli bir yorgunluk hissi olarak kendini gösterebilir. Bu, işe gitmekte, yemek pişirmekte veya herhangi bir “rutin” aktivitede zorlukla sonuçlanabilir. Bu yorgunluk, elbette, yetersiz uyku veya uykusuzluk ile doğrudan ilişkili olabilir.

Konsantrasyon, hafıza ve karar verme. Bunlar, günlük yaşamda neredeyse otomatik olarak gerçekleşen sözde “bilişsel” yeteneklerdir. Depresif bir kişide karar verme ve günlük seçimler zor ve hatta stresli hale gelebilir. Hafıza da azalabilir (hem geçmiş hem de son), randevuların kaçırılmasına ve son olayları veya tartışmaları hatırlayamamaya neden olabilir. Bu son derece rahatsız edici olabilir ve menopozda buna genellikle “beyin sisi” denir.

İştah. Depresyondaki bir kişi, iştah kaybı ve buna bağlı olarak kilo kaybı yaşayabilir. Yiyeceklere olan ilgi kaybolabilir ve uzun süre oruç tutmak yaygın olabilir.

Aşırı yeme ve obezite. Depresyon, kolayca obeziteye yol açabilen aşırı yeme ile sonuçlanabilir. Bu, daha sonra bir kısır döngü oluşturan egzersiz motivasyon eksikliği ile daha da karmaşık hale gelebilir.

Genel ağrılar, ağrılar ve semptomlar. Hepimiz zaman zaman bunlardan muzdaripiz, ancak depresyonda bunlar daha baskın olabilir ve sindirim bozuklukları, baş ağrıları ve diğer açıklanamayan ağrıları içerebilir.

İntihar düşünceleri. İntihar düşüncesi (tıbbi olarak intihar düşüncesi olarak bilinir) depresyondan muzdarip olabilir. Kendine zarar verme, gerçek intihar girişimleri ve hatta ölüm gibi yaygın hale gelebilir. İntihar düşüncesi olan herkes, profesyonel birinden ya da doğrudan bir hastanenin acil servisine giderek hemen yardım almalıdır..

Artan yüz kılları. Perimenopozal kadınlar, perimenopozda sıklıkla artan ve açıkça görülebilen yüz kılları (tıbbi terim hirsutizm) geliştirir. Bu, çoğu kadın için son derece stresli olabilir ve yüz kıllarının varlığı stresli hale gelirse veya gereksiz yere utanmaya neden olursa bir doktordan tavsiye alınmalıdır.

İdrar sorunları. Perimenopoz ile ilişkili idrar yolu enfeksiyonlarında artış, idrar yapmada zorluk, sistit ve idrar kaçırma olabilir. Bu semptomların başka birçok olası nedeni de vardır.

KAYNAKÇA

Hollands, P. (2023). From Taboo to Wellness: The Facts behind Menopause (C. 3). BENTHAM SCIENCE PUBLISHERS. https://doi.org/10.2174/97898151242171230101

Icamina, P. (2019). Asian healthcare must plan for greying populations. Asia & Pacific. https://www.scidev.net/asia-pacific/news/asian-healthcare-must-plan-for-greying-populations/

Jaul, E., & Barron, J. (2017). Age-Related Diseases and Clinical and Public Health Implications for the 85 Years Old and Over Population. Frontiers in Public Health, 5. https://doi.org/10.3389/fpubh.2017.00335

***********************************************************************************************************************************

Sizin veya sevdiğiniz bir yakınınızın menopoz süreci ile ilgili soruları, korkuları veya yaşam kalitesini düşüren sorunları varsa gerontolojik sağlık danışmanlığı ve psikolojik destek almak adına bize başvurabilirsiniz.  Ücretsiz deneme seansı ve ayrıntılı bilgi için bize yazının altındaki formu doldurarak veya Whatsapp tuşumuzu kullanarak ulaşabilirsiniz.

***********************************************************************************************************************************

Bir yanıt yazın